Vi minns året 2022

6 Juli 2022
Jan Sumell lägger golv.

Vår nya lokal för mottagning och registrering av föremål är snart klar. Här ska även bli plats för att kunna hålla en del möten och förvaring av föremål som väntar på registrering.

Juli 2022
Ulla håller ogräset borta på uteserveringen.

Ulla Reif har lagt ner ett jättejobb med grusplanen på uteserveringen, med ogräsbekämpning och saltning.

14 maj 2022
Museets dag - 
med marknad

Museets dag 14 maj 2022 blev ytterligare ett trevligt och välbesökt evenemang vid museet. Mycket folk rörde sig inom området och njöt av ett stort utbud av underhållning. Allt från att titta på timmersågning och tjärbränning till att handla i museets gamla handelsbod på övervåningen.

På vägen dit kanske man mötte ett stiligt par från en gången tid, klädda i mörka festkläder och med ett parasoll mot solens vassa strålar.

Däremellan, tillbaka till nutid, smakade det gott med både fika, hamburgare och den hemgjorda ostkakan. Barnen tyckte nog bäst om djuren eller halmen att hoppa i.

Besökarna spred mycket beröm över dagen. Bland annat fick museets största utställningshall, som under vintersäsongen hade fått ett isolerat tak och ett asfalterat golv, mycket lovord. Dessutom har nya miljöer och utställningar tillkommit och har många fräschats upp. ”Ett museum i ständig förändring” med andra ord.

Från museet säger vi ett stort tack till alla besökare för att ni kom och förgyllde dagen.
Men utan alla frivilliga personer, som ställer upp jobbar för att vi ska kunna erbjuda en trevlig dag, skulle det naturligtvis inte vara möjligt att genomföra den. Mycket stort tack till er.

Nedan följer ett antal bilder som Ernst Gorissen var vänlig och tog för museets räkning.

12 maj 2022
 Årets första bussresenärer på museet.

Den 12 maj kom Janne Bark (Barks buss) med årets första gruppresa till museet Det var Hantverkande Borgerskapet från Norrköping som gjorde museet den äran. Vid kaffestunden berättade Ulrike Åkesson kort om museets tillblivelse och de stora arbeten som utförts under vintern.
Som vanligt fick vi från museet tillfälle att träffa många trevliga och intresserade människor. Yvonne Bäckström stannade upp vid museets dragspelande skyltdocka och berättade att hon liksom den mera kända dragspelaren Andrew Walter kom från Gäddede i norra Jämtland.
Dagen blev en trevlig start på besökssäsongen 2022.

 30 april 2022
En härlig valborgsmässoafton med storpublik

I år kunde valborgsmässoafton firas på ett härligt normalt sätt.
Vårsånger hördes över museiområdet, brasan flammade rakt upp i den vindstilla kvällen, en rekordstor publik fick höra ett fint vårtal och ett stort fyrverkeri saluterade in våren. 

Vad mer kan man önska sig en lite gråkylig valborgsmässoafton. Det skulle kanske vara varm korv eller fika. Och visst! Båda delarna fanns. Korv ute och fika i den varma och trevliga cafeterian.

Många av besökarna passade också på att titta in i stora museihallen och kunde konstatera att det isolerade taket och det asfalterade golvet är ett fint tillskott till Lantbruksmuseets verksamhet.

Vi säger ett stort tack till alla trevliga besökare, tack till årets vårtalare Ann-Britt Wrenner Karlsson (se bild från stora hallen) och tack till alla som ställer upp för att möjliggöra ett trevligt välkomnande av våren.

 April 2022


Golvet i stora utställningshallen
är nu asfalterat

 

Många trevliga saker fortsätter att hända på museet. De pengar som Finspångs kommun delade ut till föreningar på landsbygden i slutet av förra året har nu, för Lantbruksmuseets del, omvandlats till ett jämt och fint asfalterat golv i museets stora utställningshall.


 

 En insats som kommer att betyda mycket för våra besökare. Inte minst om man har rörelseproblem och behöver rullator eller använder någon form av rullstol.
Dessutom kommer dammet att drastiskt minskas vilket också ökar trevnaden och underlättar skötseln av föremålen.

På ena bilden ser vi när en skicklig  maskinist slätar till golvet och förbereder för asfaltering.

Den andra bilden visar en nöjd ordförande på det nylagda golvet.