Vi minns året 2021

 13 oktober 2021

Gästboken – en hjärtevärmande läsning     
Ett exempel:

- ”En av våra bättre upplevelser i våra liv.”

 
Gästboken på Lantbruksmuseet är en trevlig läsning. Många av våra gäster skriver några spontana rader om sina intryck och upplevelser. Många tackar också för gott fika. Andra skriver sina namn, datum och ofta var man kommer ifrån.
Allt är lika trevligt och det värmer oss som arbetar med museet och som på ett så bra sätt som möjligt försöker visa upp den värld som många till stor del känner igen från sin uppväxt. Eller det liv som tillhörde våra föräldrar eller far- och morföräldrar.
Läs bara några av alla värmande omdömen:
- ”Tack för en mycket fin utställning. God ordning och bra information”
- ”Tack för att ni bevarar vår svenska lantbrukshistoria på ett så fint sätt med miljöer och detaljer.”
- ” Mycket sevärt.”
- ”Norrlänningarna från Kiruna kom på en kaffe.”
- ”Pensionärsgäng från Tranås och Torpön.”
- ”Oj, va trevligt museum…man blir glad.”
- ”Tack för ett mycket intressant besök och gott fika”
- ”Tack för besöket och en inblick i dåtiden.”
- ”Vilket härligt museum tack för en fin och intressant dag.”
- ”Tack för ett trevligt museum. Ett extra tack till kaffekokerskan. En glad Kalmarbo.”
- ”Tack för ett väldigt trevligt och lärorikt besök.”
- ”Trevligt och fint museum.”
- ”Trevligt besök på Lantbruksmuseet. Vilken nostalgi. Vad mycket gamla intressant grejer!” Siw från Frösön var med.
- ”En av våra bättre upplevelser i våra liv.”
- ”Tack för gott fika
      och för att vi fick våra minnen berika.
     Med mycket skojiga saker från förr.
     Från golv till tak, från dörr till dörr.”
   ”Tack för en trevlig stund.”
 
Från oss på Lantbruksmuseet säger vi.
​​​​​​​- "Ett stort och innerligt TACK till alla underbara människor som vi fått träffa och för alla fina ord om museet. Trevligt att vi fått visa upp så många minnen från ”Livet på landet på mormors tid”. En tid som verkligen förtjänar att kunna upplevas och minnas. Och inte minst att bevara och föra vidare till kommande generationer och till våra nya svenskar."

Hoppas att vi ses igen!  
Det här är ett museum i ständig förändring, som en journalist skrev i ett reportage.

11 september 2021
En härlig återstart på ”Bondgården förr”

 
Äntligen kunde vi ordna det populära evenemanget ”Bondgården förr” på Lantbruksmuseet Ljusfallshammar. Coronan har satt stopp för många trevliga sammankomster men lättnader i restriktionerna gav oss en möjlighet. Det blev lyckat. Under dagen kom och gick besökare hela tiden. Många barnfamiljer tog tillfället att få en få en mysig familjedag. Vädergudarna var som vanligt mycket vänliga.
Många tog också tillfället i akt att gå runt inne i museet och uppleva allt nytt som blivet till under coronatiden. Arbetet med att utveckla och göra museet än mer intressant har pågått under hela pandemin. Inomhus pågick det olika hantverk den här dagen. Lanthandeln var öppen. I ”Mor Kristinas kök” visade en kunnig ”bonnmora” hur man förr tog tillvara mjölk och kött och i den mekaniska verkstaden snurrade transmissionen i taket.
Evenemanget ”Bondgården förr” har blivit en riktig upplevelse och återvändardag. Och besökarna kommer verkligen inte bara nästgårds.
Utomhus fanns det som vanlig också mycket att se och göra.
Barnen hoppade i halmen när dom inte åkte vagn efter häst eller red på hästar. Kaniner, grisar, höns och ankor var roliga att stifta bekantskap med. Fiskdammen blev mycket populär och många tyckte att det var kul att få kasta bollar på porslin.
Traktorer och olika maskiner kördes, liksom bonnsågen dragen av en tändkulemotor. Ett antal gamla motorsågar kunde med bravur sätta tänderna i timmerstockar. Takpannor tillverkades, smeden var i gång, takspån hyvlades och gengasved producerade i en speciell maskin. Stenkrossning gjorde stora stenar till små stenar.
Thomas Stark kom från Aneby och visade upp sin fantastiska ”trävolvo” och Niklas Alexandersson, som är en stor gengasentusiast, kom med sin gengasbil från Tidaholm.
Mattor skurades och kläder tvättades. Från bonnköket ute på gården rök det hemtrevligt i skorstenen.
Å´ så fika förstås och varm korv och hamburgare samtidigt som man kunde lyssna på levande musik från olika tider.
En
härlig dag!
 

Ett stort tack till alla som ställer upp och gör det här dagen möjlig. 

 3 September 2021
Mor Kristina har flyttat in på Lantbruksmuseet

 

I början av september 2021 flyttade mor Kristina in med sitt kök på Lantbruksmuseet.

Uppbyggnaden av hennes visningsrum startade i februari samma år. Termometern visade då minus 12 grader inomhus, men gubbarna var sega, kamratandan god och arbetet gick framåt.  

Framåt sommaren kom Siw Johansson, som skapat ”Mor Kristinas kök”, in i bilden. Hon hade många fina idéer och planer på hur man visar tidigare generationers sätt att ta hand om och förvara kött och mjölk på landsbygden.

Redan från början tänkte Siw att Mor Kristina själv måste ju vara med och kontaktade därför Britt-Marie Thyr från Finspång, som på ett förnämligt sätt skapade den gamla tanten ”Mor Kristina”.

Lagom till evenemanget ”Bondgården förr” den 11 september var Mor Kristina på plats och för många intresserade besökare kunde hon, tillsammans med Siw, visa upp sitt kök. Och det ska vi hoppas att hon kommer att orka med under många år framåt.

Mor Kristina har verkligen en mission att fylla. Det är långt ifrån alla som vet hur man klarade av att ta hand om mjölk och kött med dåtidens redskap och hur man gjorde för att förvara varorna.

Här står Britt-Marie Thyr med sin fina skapelse.

8 augusti 2021
Allsång och Önskelåtar när restriktionerna lättade.
 
Lantbruksmuseet jobbar ideellt för att skapa trivsel i vårt samhälle. Huvudverksamheten är att visa upp ett intressant kulturarv i form av miljöer och utställningar från bondesamhället.
Sång och musik har alltid funnits, både i städer och på landsbygden. Det har vi tagit fasta på. Normalt anordnas därför två allsångskvällar varje år. Det välkända otyget covid-19 har naturligtvis satt käppar i hjulet även här och tvingat fram ett uppehåll.

MEN, söndagen den 8 augusti 2021 hade Folkhälsomyndigheten släppt så mycket på restriktionerna att vi kunde erbjuda en härlig musikkväll. Och många tog chansen till en avkopplande stund.
Lotta Källström och Roland Engdahl gjorde ingen besviken. Många önskelåtar kom snabbt upp på programmet. Publiken sjöng med och hela den stora museihallen, med sin fantastiska akustik, fylldes av musik och sång. Vagnar, traktorer och bilar som normalt står där, hade flyttats undan.  En härlig kväll med underbar publik.
 

3 augusti 2021
Trevligt gotländskt besök på museet
 

Det är långt ifrån bara östgötar som besöker Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. I dag kunde vi bland andra dialekter njuta av den härligt gotländska. Bröderna Ronny och Inge Ljunggren hade tagit färjan över till fastlandet för en rundresa i husbil.
På TV har dom genom åren följt programmet Auktionssommar. Ett av avsnitten spelades in i Ljusfallshammar och där förekommer filmbilder från Lantbruksmuseet. Det fastnade i minnet och blev noterat som ett resmål under resan.
Vi träffades redan på måndagskvällen, då museet tyvärr var stängt, men kunde då tipsa om den närbelägna campingen Småängen ca 5 km bort, som fick ett mycket gott betyg.
På tisdagen träffades vi på museet och fick en mycket mysig pratstund. Ronny berättade bl.a. att han bodde Marlebo Mos i Tingstäde och Inge i Valstena. Bröderna spenderade ett antal timmar och konstaterade, som de flesta andra, att museet är både större och mera variationsrikt än man tror.
Från museet tackar vi för en fin och trevlig bekantskap. Vi tackar för allt beröm som museet fick mottaga och önskar en fortsatt avkopplande resa. Och naturligtvis säger vi:  –”På återseende”.