Vi minns året 2020

12 juli 2020

Härligt att kunna ha museet öppet för besökare.

 
Den 16 juni kunde vi i år öppna museet för besökare. Coronaepidemin har från vårens intåg påverkat hela samhället och så också vårt museum. I vanliga fall brukar sommaröppet ske i samband med ”Museets Dag” under första hälften av maj. Många av våra evenemang under sommaren har och kommer att behöva ställas in.

MEN! Museet är nu öppet för besökare och vi kan glädja oss åt att många, i alla åldersgrupper, hittar hit. Vi har verkligen saknat kontakten med alla underbart trevliga människor vi träffar. Och inte bara det! Glädjen vi känner när våra besökare visar sin uppskattning är en välbetald lön för det ideella arbete som läggs ner.
Antalet besökare sedan vi öppnade upp i år har verkligen varit över förväntan.

 

I dag, som är söndagen den 12 juli, träffade jag några av alla som förgyllde dagen med en trevlig utflykt till Ljusfallshammar.
Här ovan ser vi ett trevligt "grabbgäng" som utgick från sommarhuset i Rämninge. Damerna sitter lite till höger och avstod från fotografering. Från vänster sitter Karl Eriksson, Jan Eriksson, Josef Eriksson och Erik Lüsch.

På den högra bilden har Katrina Lenngren och Anders Lindström från Norrköping just kommit ut från en rundvandring på museet.
Katrina skriver så här på museets facebooksida:
Otroligt intressant, välordnat. Så mycket nostalgi…
För att inte tala om fikat! Såå goda hembakade bullar och kaka. Smakade supergott


Från museet säger vi:
Roligt att ni hittade hit och njöt av dagen. Hoppas att den varit så trevlig att ni hjälper oss att sprida budskapet  om ett mysigt utflyktsmål.

Finspångs kommun låter elever uppleva sin historia!
Finspångs kommun har numera en kultursamordnare för barn och ungdom som heter Michael Asfahan. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Genom hans försorg har yngre elever i Finspångs kommun fått möjligheten att uppleva en del av sin historia. De senaste dagarna i månadsskiftet maj-juni, har fem skolklasser från lika många skolor i kommunen besökt Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Museet visar som bekannt inte bara lantbruk. Här kan man följa mycket av landsbygdens utveckling.
Att komma så nära historien och få känna på och uppleva  föremål från förr verkade vara spännande för eleverna. Den gamla skolsalen var ju klart annorlunda, för att inte tala om telefonerna. Och tänk att gå på toa ute, som dasset visade. Måste varit tufft på vintern. Provsitta traktorerna är också spännande.  Miljöer och utställningar med tusentals föremål som en gång i tiden var alldeles nya när mormor och morfar var i deras ålder.  Var det verkligen så? Lite spänning blir det i luften. 
Egentligen en ganska bra plats för en lektion om vår historia. 
4 juni 2020
Under torsdagen den 4 juni fick vi besök av en klass från Nyhemsskolan i Finspång. Drygt 20 härliga och glada elever kom med Hällestá Buss. Bosse Karlsson, från museiföreningen, kom samtidigt med bussen, men på en  moped , som var betydligt äldre än både både bussen och ungdomarna. På pakethållaren satt som vanligt Bosses "tama" tupp. P.g.a. coronaproblemen berättade han utomhus hur det var förr i tiden och vad man kan se på museet. 
På några bilder från den här dagen ser vi bl.a. att Yousef Mustafa har hittat en Volvotraktor, som han rattade med förtjusning. I skolsalen pågick gammaldags lektion. Men nu fick fröken sitta i skolbänken. På nästa bild är Bosse i berättartagen. Vi ser också hur hans "tama" tupp väntar på på husse. Slutligen en bild med några av åkdonen på museet.
Från museet säger vi tack till alla härliga ungdomar och deras lärare för en mysig dag.


10 maj  2020

Fågelskådning utan frukost

Trots hot om regn mötte hela 17 personer upp vid Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar på söndagsmorgonen. Under kunnig ledning av Bosse och Karin Tufvesson fick gruppen stifta bekantskap med hela 26 olika fågelarter. Skäggdoppingen visade upp både sig och sitt bo. Årets första trädgårdssångare sjöng också dagen till ära och både hane och hona av rödstjärt syntes. Vid Holmestorp blommade gullvivor rikligt. Bilden till vänster, som Karin tagit, visar den överdådiga prakten. I Coronatider hade den sedvanliga avslutningen med grötfrukost  inne i museets cafeteria ställts in. Alternativet med medhavt fika var dock inte så dumt heller.
Här följer hela artlistan på bekantskaper från den trevliga och lärorika utflykten: Skäggdopping, gräsand, trana, drillsnäppa, fiskmås, ringduva, större hackspett, ladusvala, trädpiplärka, sädesärla, gärdsmyg, rödhake, rödstjärt, koltrast, taltrast, trädgårdssångare, svarthätta, lövsångare, svartvit flugsnappare, blåmes, talgoxe, nötväcka, kaja, korp och bofink.
Å så göken förstås!
 
Från Lantbruksmuseet säger vi ett stort tack till Bosse och Karin och gläder oss åt löftet att vandringen ska anordnas om ett år igen.