Vi minns året 2019

8 juli 2019
Emma gästade årets första
"Allsång och Önskelåtar"på museet

 

Årets första allsång inne i stora museihallen blev välbesökt. Att kunna sitta inomhus på sköna stolar och njuta av härlig musik och sång har blivit  ett av Lantbruksmuseets uppskattade evenemang. Den här kvällen blev det extra bra att vara inomhus, då ett riktigt skyfall passerade området.
Lotta Källström och Roland Engdahl visade som vanligt sin mångsidighet inom musiken och gav publiken mycket allsång och många önskelåtar.  
Museet kan verkligen skryta med att ha publik som sjunger med och den fina akustiken i hallen utnyttjades till fullo. 
Både Lotta och Roland brinner för att släppa fram yngre begåvningar. Den här kvällen gästades allsången av Emma Ödman. En duktig tjej, som brukar deltaga i "Grytgölsrevyn". Ett välbesökt evenemang i grannbyn Grytgöl. Emma har dessutom, förutom sång på bröllop, bl.a. sjungit den svenska nationalsången på en ishockeymatch.
Emma framträdde den här kvällen med några sånger i  första och andra avdelningen. Inslag som verkligen gick hem hos publiken.
Här nedanför visar vi en liten bildkavalkad från kvällen med bilder tagna av Lars Lindahl. Vi kan bl.a. se att kossan Majros, som tog emot både Roland och Lotta  och all publik, inte fick komma in på allsången. Hon stog ute i regnet och vaktade parkeringen.

11 maj 2019
 
En rekorddag med många besökare och härligt väder.
 
Årets upplaga av "Museets Dag" med marknad blev en riktig succé. Säkerligen rörde sig över femtonhundra människor inne och ute på det stora museiområdet. 

Som arrangör är alla trevliga kontakter med och positiva kommentarer från besökarna en härlig lön för mödan.

Alla verkar hitta sina intressen för att få en trevlig och mysig dag. Dom yngre tycker om att åka efter häst, rida, köpa sockervadd eller ballong. Prata med Mulle. Dom vuxna dras mera till maskiner, bilar, att kunna handla, titta på museet, lyssna till musik. Å fika..., å träffa gamla bekanta.


I år fick vi med gamla fina bilar från b.a. Mjölby. Ett mycket uppskattat inslag. 
I teknikavdelningen inne i museet satt Ernst Gorissen (bilderna nedan t.v. 2 st.). Han spelade stenkakor och körde med ångmaskin.  Det lockade också fram många minnen hos besökarna.

Sågen, som dras av en tändkulemotor, sköts numera av ungdomar. Ett inslag som uppmärksammas av våra besökare och som tycker sig se ett gott hopp om att den här verksamheten har en framtid.
Vi kunde även se ungdomar på scenen. Två unga begåvningar från orten avlöste Loppans band och avslutade dagens uppskattade musikunderhållning. (Bilden nedan t.h.)

Stort tack till alla trevliga besökare och till alla som ställde upp och gjorde det möjligt att anordna den här dagen.

Här nedan följer lite samlade bilder från Museets dag den 11 maj 2019.
Bilderna är tagna av Lars Lindh, som också välvilligt ställer upp för museet.
(Klicka gärna på bilden för att se den helt)

10 maj

Så äntligen!

Den 10 maj kunde Gunnar Skoog  avsluta årets Valborgsmässoafton. Till vänster ser vi en nöjd Gunnar luta sig mot en "krakstake"  och konstatera att regnet kom, eldningsförbudet var upphävt och brasan hade tagit sig bra och är i fotoögonblicket nästan utbrunnen.

6 maj 2019

Sju sorters kakor
Ingen kan väl trollbinda sin publik med kafferepets historia som hon!

En folkkär domare i "Hela Sverige bakar" besökte Lantbruksmuseet under måndagen den 6 maj. Dagen var ett samarrangemang mellan SPF Gruvan och Lantbruksmuseet.
Birgitta Rasmusson hade mycket att berätta om det så svenska kafferepet. Ordet rep kommer exempelvis av att man under kriget samlades för att repa upp stickade plagg och på så vis få garn till stumpor och vantar som våra soldater behövde. Samtidigt dracks det naturligtvis kaffe. 
Att man talar om sju sorters kakor lär bero på att antalet har kopplats till det helaga sjutalet.
Gamla tiders kafferep var omgärdade av ganska strikta regler. Lite extra blev det naturligtvis när kyrkliga syföreningen hade möte och prästen var närvarande.
Birgitta talade också om att den så kända kakboken "Sju sorters kakor", som hon är medförfattare till, har näst bibeln den största utgåvan i Sverige. 
En timma gick alldeles för fort. 

Innan framträdandet visades delar av museet upp av ordf. Stig Andersson och v.ordf. Thomas Carlsson för en mycket intresserad och kunnig gäst som kände sig hemma både i den uppbyggda "Salen" med sitt uppdukade kaffebord och bland bonderedskapen.  Birgitta Rasmusson kommer från ett lantbrukarhem på västkusten. 
Den uppfräschade butiken (bild 2) fick också mycket beröm för sitt upplägg och sortering. Bild 3 visar delar av en mycket intresserad publik och längst till höger har "kafferepet" börjat  och den som ville och orkade kunde smaka på bulle, sju sorters kakor, operatårta och gräddtårta. 

Birgitta avslutade sitt framträdande, som sig bör, med en söt liten historia med anknytning till ämnet:
En liten flicka ville skryta för sin kompis och sa att hennes mamma kunde minsann gå på lina. "Ha", sade hennes kompis. "Det är väl inget, för min mamma kan gå på kafferep."

Vilket härligt bord med , ja just det, sju sorters kakor och en operatårta bakade av duktiga damer. Ingen visste vad den andra skulle baka. Ändå blev det olika sorter. Och tre stoora gräddtårtor, som bakats av v.ordf. Thomas Carlsson och dekorerats av Björn Arvidsson.
På bilden längst till höger sitter Ulla Eklund och samspråkar med Birgitta Rasmusson medan Ulrika Åkesson, som var ansvarig för dagen, lyssnar.

En härlig
Valborgsmässoafton 2019

trots att det saknades något.

Våren 2019 var varm och torr. 
Eldningsförbudet i kommunen var förmodligen inget svårt beslut. 
Men det märks någonstans i kroppen att vi är vana vid en brasa, som den till vänster. Och fyrverkerier. Det är liksom tröskeln till sommaren.
Men den här Valborgsmässoafton blev ändå bra.
Vi fick mycket annat som hjälpte oss att förstå att vintern änligen är slut.

Ordf. Stig Andersson hälsade välkommen,  v.ordf. Thamas Carlsson läste dikter av Pelle Näver och Finspångs avgående  kommundirektör Anders Axelsson höll ett mycket fint vårtal.  Kvällen var skön och många hade sökt sig till Lantbruksmuseet.


Och inte fattades det möjlighet till förtäring. "Korvgubben" och hans fru var på plats och inne i cafeterian fanns det naturligtvis härligt kaffe med tilltugg.

Dessutom finns alltid det trevliga inslaget att man träffar vänner och bekanta för en pratstund.
Kvar på stranden
Ensam och övergiven, ner mot Hyttsjöns strand, ligger dock Valborgsmässoaftonens huvudattraktion kvar. Rishögen, som med sin värme och sina sprakande eldsflammar, är pricken över i:et när det gäller att övertyga oss om att "Vintern rasat ut....

15 april 2019

Kosläpp
på Lantbruksmuseet

 

Det är mycket populärt med kosläpp så här i början av sommaren och på lantbruksmuseet vill vi naturligtvis inte vara sämre.
I dag gick det årliga kosläppet av stapeln. Efter att ha stått inne hela vintern var Majros lite trög i starten och fick hjälp av Arne, Eddie och Bosse att komma ut i solskenet och den friska luften. Väl ute tittade hon sig intresserat omkring och spanade efter alla trevliga besökare som gärna klappar henne.
Lite mallig är hon nog också, för Majros kan skryta med att vara mest fotograferad på hela museet.

Välkommen att hälsa på Majros. Hon älskar besök.

Eddie och Arne drar upp isblock Eddie och Arne drar upp isblock

Februari 2019

Vi gör en isdös

Man kan säga att elektriciteten är den energi som får moderna kylskåp att fungera.  Med hjälp av elektricitet skapar kylskåpet ett utrymme som är svalt och lämpligt att förvara matvaror i.
 
Innan kylskåpet var uppfunnet användes ofta is för att kyla matvaror. Man använde ett s.k. isskåp. Ett sådant skåp bestod av två utrymmen med var sin dörr. Mellan dessa utrymmen fanns ett särskilt utrymme, som fylldes med is. Den här isen kylde på så vis ner de båda utrymmena på ömse sidor.
Vanligtvis fylldes isen på en gång per dag och vattnet från den smälta isen togs omhand och bars ut.

Isen togs upp på vintern och förvarades i en s.k. isdös där ett antal isblock travades på varandra. Högen av isblock bäddades in i ett tjockt lager av sågspån.
Isdösen lades oftast mot söder. Detta för att torrt sågspån ansågs isolera bättre än fuktig.
 
För att visa våra besökare en isdös tog vi februari upp is på den närbelägna Annsjön och gjorde en isdös på museiområdet.

Här håller Bosse, Arne och Anti på att lägga grunden för isdösen. Längst till höger ligger nu isblocken upptravade och väntar på att bli ordentligt täckta med sågspån i väntan på Museets Dag den 11 maj då den ska öppnas.