Vi minns året 2019

7 november 2019
Berättarkvällen drog fullt hus

Över 50 personer kom den här kvällen. Höstmörkret låg kompakt utanför museets cafeteria, men inne i ljuset blev det både en intressant och roande kväll. Bosse "Kotte" Karlsson och Thomas Carlsson "Thomas i Ljusfall" höll i berättandet. 
Bosse öppnade kvällen med orden: "Synd att det kom så många. Nu blev det inte mycket kvar att berätta". 
Men det räckte ändå gott till en hel kväll. Som inledning kunde alla, på en egen karta över norra delen av Ljusfallshammar som gränsar till Närke, följa med när Bosse berättade om intressanta människor och platser. 
Bosses fru Signhild och Thomas fyllde på med roliga episoder. Signhild framförde också en visa med lokal anknytning. I inte mindre än 18 verser beskrevs vad som fanns och försiggick i byn Torp i svunnen tid.  Föreningens kassör Rune Johansson visade två egna kortfilmer. En film där föreningens gamla slåttermaskin användes för att skörda havre till tröskningen på evenemanget "Bondgården förr".  Den andra filmen visade om hur man skootare tramsporterar timmer från Storön i Annsjön. Kvällen fortsatte med härliga skrönor och roliga historier från flera av gästerna. Lasse Wiklund berättade exempelvis om en ko som inte kunde "kasta vatten". Det fanns en lösningen på problemet, men det är troligtvis inget som man lär sig vid dagens veterenärutbildning.

Sådana här kvällar har också ett socialt värde. Här kommer kaffet, det goda brödet och pratet med bekanta in i bilden.

Nedan några flera bilder från berättarkvällen.

14 september 2019
"Bondgården förr"
Bondgården förr blev precis den härliga upplevelsedag för hela familjen som man kan önska.
Solen sken och området flödade av liv.  
Här nedan visar vi lite bilder från den här härliga dagen. 


 

8 september 2019
Berättarkväll

En trevlig programpunkt på museet de senaste åren har varit berättarkvällar. Söndagen den 8 september fick vi uppleva ytterligare en underhållande träff. Denna gång kanske lite mera spännande än vanligt. Ulrice Åkesson berättade om sin flykt som hon gjorde tillsammans med sina föräldrar från DDR. Hon var endast 4 år gammal och fick uppleva en mycket dramatisk resa med en läckande båt fylld med flyktingar från DDR till Sverige. Våta och frusna fick dom först hjälp av civilbefolkningen som bodde vid den skånska kusten. En spännande historia om en familj som efter flykten, genom hårt arbete i det nya landet, skapade sig ett bra liv. 
På bilden ovan ser vi Ulrice visa kort från flykten och tiden då familjen etablerade sig i Sverige.
Stort tack, Ulrice! 

27 augusti 2019
Slåtterdag på gammalt vis

En härlig sensommardag med brittsommarvärme samlades ett gäng från Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar för att på gammalt vis klara av årets havreskörd. Till sin hjälp använde man en gammal självbindare och en gammal Fergusontraktor. Självbindaren står normalt i museets stora utställningshall. Maskinerna den här dagen speglade mitten av förra århundradet. Allt enligt regelboken för ett lantbruksmuseum.  
Varför gör då det här? Att arbeta med gamla redskap och påminnas om svunna tider är en upplevelse i sig. Den invigde känner väl till vilka bekymmer det kan vara att få bindaren att knyta varje kärve och göra det på ett hållbart sätt. Också själva slåttern när havren slås av och via dukarna matas fram till lagom omfångsrika kärvar eller nekar är en teknik i sig.
Självbindaren, som användes var av s.k markdriven version. D.v.s. kraften som behövs för att slå havren, mata fram den och knyta kärvarna överförs från hjulen, till skillnad från senare modeller som drivs via traktorns kraftuttag. Den markdrivna versionen var från början avsedd att dras av hästar.
En man kör traktorn i lagom fart och i rätt spår medan en annan sitter på bindaren och sköter alla inställningar under arbetets gång.
På gården Hågra i Tjällmo fanns ett böljande havrefält som välvilligt ställts till förfogande av föreningens v. ordf. Thomas Carlsson.
Den 14 september har Lantbruksmuseet sitt stora evenemang ”Bondgården förr”, som speglar göromål, maskiner och djur på gården för ungefär 60 år sedan. Ett av inslagen är tröskning av säd. Då kommer kärvarna från den här skördedagen att tröskas, vilket brukar följas av en stor intresserad publik.

I bildgalleriet nedan kan vi se Jörgen Gunnarsson, Sven-Åke Joge, Jan-Olof Carlsson, Bosse Karlsson, Arne Johansson och Thomas Carlsson.

5 augusti 2019
Allsången avslutades med stående ovationer

Årets "Allsång och Önskelåtar"  i Lantbruksmuseets stora hall avslutades med stående ovationer då Lotta Källström accompanjerad av Roland Engdahl som extranummer sjöng Gabriellas sång. Kvällen bjöd i övrigt den stora publiken på ett härligt varierande och lite spontant program. Bland  önskelåtarna fanns Östgötasången. En man från Västerlösa kom med en mycket gammal sångbok med den lite ovanliga önskan, som han bad Lotta och Roland framföra. Önskemålet löstes  genom att från publiken kalla upp Bengt-Arne Palmqvist som medverkade i sången. Bengt-Arne är välkänd musiklärare från Finspång och många har också dansat till orkestrar, som han medverkat i. Det blev en uppskattad önskan och ett uppskattat framförande.
Två mycket sångbegåvade ungdomar,Emma Ödman och Ebba Carlsson, förgyllde kvällen med sina framträdanden. Bl.a. framförde dom Arvingarnas populära låt "I Do" på ett förnämligt sätt. 
På bilderna kan vi se Emma och Ebba sjunga tillsammans med Lotta och Roland .  Vi ser också Bengt-Arne Palmqvist förstärka vid framförandet av Östgötasången.

16 juli 2019

Trevligt besök av traktorentusiaster

Karavanen med traktorer hade rundat Vättern åkandes på småvägar. Till Lantbruksmuseet kom alla torra och varma, men dagen innan hade himlen öppnat sig. Vid ankomsten till övernattningen på Småängens camping, några km från museet, var i stort sätt bara strumporna torra. En varm dusch hade dock återställt kroppstemperaturen.
Ett trevligt ”gäng”, från olika platser i Västergötland, som tog god tid på sig att gå igenom Lantbruksmuseets samlingar. Man visade inte bara stor kunskap om traktorer. Motorsågar och mycket annat fanns också med i den erfarenhet man gärna delade med sig av.

I såghuset står en tändkulemotor av märket Crimo. Den drar museets cirkelsågverk. Här fick museets sekreterare en enastående lektion av Jan Olsson om hur sågning av timmer i ett cirkelsågverk går till. Det visade sig att Jan i många år drivit ett företag i Vinninga i Västergötland, som sågat timmer med just ett cirkelsågverk. Det var mycket intressant. Tack Jan. Här kan vi se Jan i undervisningstagen.

I en liten kavalkad kan vi se bilder från besöket. En traktor hade fått punktering och fick åka med på en kärra. Nästa etappmål var Askersund. Där hoppades man på att hitta en gummiverkstad.
Vi kan också se ett roligt släp i form av en ”PIG TRAILER” eller Suggekärra. Notera baklysena.
Från Lantbruksmuseet säger vi: Tack för en trevlig bekantskap och välkomna tillbaka.

8 juli 2019
Emma gästade årets första
"Allsång och Önskelåtar"på museet

 

Årets första allsång inne i stora museihallen blev välbesökt. Att kunna sitta inomhus på sköna stolar och njuta av härlig musik och sång har blivit  ett av Lantbruksmuseets uppskattade evenemang. Den här kvällen blev det extra bra att vara inomhus, då ett riktigt skyfall passerade området.
Lotta Källström och Roland Engdahl visade som vanligt sin mångsidighet inom musiken och gav publiken mycket allsång och många önskelåtar.  
Museet kan verkligen skryta med att ha publik som sjunger med och den fina akustiken i hallen utnyttjades till fullo. 
Både Lotta och Roland brinner för att släppa fram yngre begåvningar. Den här kvällen gästades allsången av Emma Ödman. En duktig tjej, som brukar deltaga i "Grytgölsrevyn". Ett välbesökt evenemang i grannbyn Grytgöl. Emma har dessutom, förutom sång på bröllop, bl.a. sjungit den svenska nationalsången på en ishockeymatch.
Emma framträdde den här kvällen med några sånger i  första och andra avdelningen. Inslag som verkligen gick hem hos publiken.
Här nedanför visar vi en liten bildkavalkad från kvällen med bilder tagna av Lars Lindahl. Vi kan bl.a. se att kossan Majros, som tog emot både Roland och Lotta  och all publik, inte fick komma in på allsången. Hon stog ute i regnet och vaktade parkeringen.

Midsommar 2019
Åskan slår ner

I midsommarhelgen 2019 gick åskan över museet. Ja, den inte bara gick över området. Den hade också oförskämdheten att stanna upp och slå ner i en av de stora matarledningarna. Följden blev att en fas försvann och släckte ner stora delar av museet och några frysboxar. Dessutom kraschade varmvattenberedaren på en av toalettavdelningarna.
Det såg lite mörkt ut. Men hjälpen fanns på nära håll. Tobias Aktner erbjöd museet att både sponsra en ny ca 80 meter lång trefaskabel instoppad i ett kraftigt rör och dessutom utföra jobbet med att lägga ner den.
Men! Det är inte bara att gräva. Det är viktigt att med hjälp av instrument leta upp andra kablar i marken. Det gjorde Tobias. Ett intressant arbete vidtog med att utröna vilka olika kablar som fanns i marken, vart dom gick och vilka olika uppgifter de kunde tänkas ha. Bara den kunskapen är värdefull för framtiden.
Nedläggningen och inkoppling av kabeln skedde i två etapper. Först provisoriskt den 13 juli där Tobias med sin stora traktorgrävare lade ner kabeln under tillfartsvägarna. Detta var nödvändigt då många stora turistbussar kommer till museet. Steg 2 var en slutlig nerläggning och anslutning. Den skedde den 7 september. Där tog Eddy Källman vid. Eddy kör grävare hos Tobias och var imponerande duktig.
Till vår hjälp fanns också vår klippa Hasse Peterson, som tidigare jobbat vid museet. Hasse är elektriker och mycket allroundkunnig.

Från Lantbruksmuseet vill framföra ett stort tack till Tobias Aktner för all hjälp och sponsring med matarkabeln. Mycket, mycket värdefullt. Stort tack till Eddy Källman som, med stort intresse att göra ett bra jobb, hjälpta oss på lördagen. Till Hasse Peterson också ett stort tack för att du ställde upp med ovärderlig kunskap.

Nedan har vi samlat några bilder från nedläggningen av den nya matarkabeln.

11 maj 2019
 
En rekorddag med många besökare och härligt väder.
 
Årets upplaga av "Museets Dag" med marknad blev en riktig succé. Säkerligen rörde sig över femtonhundra människor inne och ute på det stora museiområdet. 

Som arrangör är alla trevliga kontakter med och positiva kommentarer från besökarna en härlig lön för mödan.

Alla verkar hitta sina intressen för att få en trevlig och mysig dag. Dom yngre tycker om att åka efter häst, rida, köpa sockervadd eller ballong. Prata med Mulle. Dom vuxna dras mera till maskiner, bilar, att kunna handla, titta på museet, lyssna till musik. Å fika..., å träffa gamla bekanta.


I år fick vi med gamla fina bilar från b.a. Mjölby. Ett mycket uppskattat inslag. 
I teknikavdelningen inne i museet satt Ernst Gorissen (bilderna nedan t.v. 2 st.). Han spelade stenkakor och körde med ångmaskin.  Det lockade också fram många minnen hos besökarna.

Sågen, som dras av en tändkulemotor, sköts numera av ungdomar. Ett inslag som uppmärksammas av våra besökare och som tycker sig se ett gott hopp om att den här verksamheten har en framtid.
Vi kunde även se ungdomar på scenen. Två unga begåvningar från orten avlöste Loppans band och avslutade dagens uppskattade musikunderhållning. (Bilden nedan t.h.)

Stort tack till alla trevliga besökare och till alla som ställde upp och gjorde det möjligt att anordna den här dagen.

Här nedan följer lite samlade bilder från Museets dag den 11 maj 2019.
Bilderna är tagna av Lars Lindh, som också välvilligt ställer upp för museet.
(Klicka gärna på bilden för att se den helt)

10 maj

Så äntligen!

Den 10 maj kunde Gunnar Skoog  avsluta årets Valborgsmässoafton. Till vänster ser vi en nöjd Gunnar luta sig mot en "krakstake"  och konstatera att regnet kom, eldningsförbudet var upphävt och brasan hade tagit sig bra och är i fotoögonblicket nästan utbrunnen.

6 maj 2019

Sju sorters kakor
Ingen kan väl trollbinda sin publik med kafferepets historia som hon!

En folkkär domare i "Hela Sverige bakar" besökte Lantbruksmuseet under måndagen den 6 maj. Dagen var ett samarrangemang mellan SPF Gruvan och Lantbruksmuseet.
Birgitta Rasmusson hade mycket att berätta om det så svenska kafferepet. Ordet rep kommer exempelvis av att man under kriget samlades för att repa upp stickade plagg och på så vis få garn till stumpor och vantar som våra soldater behövde. Samtidigt dracks det naturligtvis kaffe. 
Att man talar om sju sorters kakor lär bero på att antalet har kopplats till det helaga sjutalet.
Gamla tiders kafferep var omgärdade av ganska strikta regler. Lite extra blev det naturligtvis när kyrkliga syföreningen hade möte och prästen var närvarande.
Birgitta talade också om att den så kända kakboken "Sju sorters kakor", som hon är medförfattare till, har näst bibeln den största utgåvan i Sverige. 
En timma gick alldeles för fort. 

Innan framträdandet visades delar av museet upp av ordf. Stig Andersson och v.ordf. Thomas Carlsson för en mycket intresserad och kunnig gäst som kände sig hemma både i den uppbyggda "Salen" med sitt uppdukade kaffebord och bland bonderedskapen.  Birgitta Rasmusson kommer från ett lantbrukarhem på västkusten. 
Den uppfräschade butiken (bild 2) fick också mycket beröm för sitt upplägg och sortering. Bild 3 visar delar av en mycket intresserad publik och längst till höger har "kafferepet" börjat  och den som ville och orkade kunde smaka på bulle, sju sorters kakor, operatårta och gräddtårta. 

Birgitta avslutade sitt framträdande, som sig bör, med en söt liten historia med anknytning till ämnet:
En liten flicka ville skryta för sin kompis och sa att hennes mamma kunde minsann gå på lina. "Ha", sade hennes kompis. "Det är väl inget, för min mamma kan gå på kafferep."

Vilket härligt bord med , ja just det, sju sorters kakor och en operatårta bakade av duktiga damer. Ingen visste vad den andra skulle baka. Ändå blev det olika sorter. Och tre stoora gräddtårtor, som bakats av v.ordf. Thomas Carlsson och dekorerats av Björn Arvidsson.
På bilden längst till höger sitter Ulla Eklund och samspråkar med Birgitta Rasmusson medan Ulrika Åkesson, som var ansvarig för dagen, lyssnar.

En härlig
Valborgsmässoafton 2019

trots att det saknades något.

Våren 2019 var varm och torr. 
Eldningsförbudet i kommunen var förmodligen inget svårt beslut. 
Men det märks någonstans i kroppen att vi är vana vid en brasa, som den till vänster. Och fyrverkerier. Det är liksom tröskeln till sommaren.
Men den här Valborgsmässoafton blev ändå bra.
Vi fick mycket annat som hjälpte oss att förstå att vintern änligen är slut.

Ordf. Stig Andersson hälsade välkommen,  v.ordf. Thamas Carlsson läste dikter av Pelle Näver och Finspångs avgående  kommundirektör Anders Axelsson höll ett mycket fint vårtal.  Kvällen var skön och många hade sökt sig till Lantbruksmuseet.


Och inte fattades det möjlighet till förtäring. "Korvgubben" och hans fru var på plats och inne i cafeterian fanns det naturligtvis härligt kaffe med tilltugg.

Dessutom finns alltid det trevliga inslaget att man träffar vänner och bekanta för en pratstund.
Kvar på stranden
Ensam och övergiven, ner mot Hyttsjöns strand, ligger dock Valborgsmässoaftonens huvudattraktion kvar. Rishögen, som med sin värme och sina sprakande eldsflammar, är pricken över i:et när det gäller att övertyga oss om att "Vintern rasat ut....

15 april 2019

Kosläpp
på Lantbruksmuseet

 

Det är mycket populärt med kosläpp så här i början av sommaren och på lantbruksmuseet vill vi naturligtvis inte vara sämre.
I dag gick det årliga kosläppet av stapeln. Efter att ha stått inne hela vintern var Majros lite trög i starten och fick hjälp av Arne, Eddie och Bosse att komma ut i solskenet och den friska luften. Väl ute tittade hon sig intresserat omkring och spanade efter alla trevliga besökare som gärna klappar henne.
Lite mallig är hon nog också, för Majros kan skryta med att vara mest fotograferad på hela museet.

Välkommen att hälsa på Majros. Hon älskar besök.

Eddie och Arne drar upp isblock Eddie och Arne drar upp isblock

Februari 2019

Vi gör en isdös

Man kan säga att elektriciteten är den energi som får moderna kylskåp att fungera.  Med hjälp av elektricitet skapar kylskåpet ett utrymme som är svalt och lämpligt att förvara matvaror i.
 
Innan kylskåpet var uppfunnet användes ofta is för att kyla matvaror. Man använde ett s.k. isskåp. Ett sådant skåp bestod av två utrymmen med var sin dörr. Mellan dessa utrymmen fanns ett särskilt utrymme, som fylldes med is. Den här isen kylde på så vis ner de båda utrymmena på ömse sidor.
Vanligtvis fylldes isen på en gång per dag och vattnet från den smälta isen togs omhand och bars ut.

Isen togs upp på vintern och förvarades i en s.k. isdös där ett antal isblock travades på varandra. Högen av isblock bäddades in i ett tjockt lager av sågspån.
Isdösen lades oftast mot söder. Detta för att torrt sågspån ansågs isolera bättre än fuktig.
 
För att visa våra besökare en isdös tog vi februari upp is på den närbelägna Annsjön och gjorde en isdös på museiområdet.

Här håller Bosse, Arne och Anti på att lägga grunden för isdösen. Längst till höger ligger nu isblocken upptravade och väntar på att bli ordentligt täckta med sågspån i väntan på Museets Dag den 11 maj då den ska öppnas.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.