Föremål
-

På den här sidan har vi i första hand tänkt att visa upp en del föremål, som finns på Lantbruksmuseet.  Alla kan naturligtvis inte visas, men vi väljer ut och lägger in "nya" föremål efterhand, som kan vara roligt att titta närmare på. Det finns även intressanta personer att visa upp och en del företeelser.

En underavdelning med namnet "Vad är det här?", kommer den närmaste tiden. Där kommer vi att fråga Dig till råds och hoppas på sakkunnig hjälp. 


Klicka på bilden så blir den större.

Bandsåg


Bosse Karlsson, på Lantbruksmuseet, är fantastisk på att nosa rätt på produkter från Ljusfallshammars storhetstid som industriort. Här ser vi en patenterad bandsåg från Ljusfallshammars Fabriksaktiebolag med den karaktäristiska bågen som sågen är uppbyggd på.

Dasset

-

En röd stuga på landet med ett gammaldags utedass
Det förknippar många med en riktig svensk sommar

 
 Det här lilla omtalade huset, som låg lite för sig själv, har naturligtvis inte alltid funnits.
 
Före 1800-talet hade många gårdar inte utedass. Ofta hade man bara en stång uppsatt utomhus. Att andra såg vad man höll på med var ingen som brydde sig om.
 
För att få skydd mot väder och vind började man så småningom att bygga väggar och tak. Stången byttes ut mot en sittbänk med hål i. På så vis kom utedasset till.
 
Ordet "Dass" lär komma från tyskans "das Haus" som betyder huset.

Den "Lilla bondgården" i det stora museet
är verkligen värt ett besök


Finspångsbon Folke Gustavsson var en skicklig träsnidare. Med hälp av ett antal av Folkes sniderier har Stefan Jansson skapat en enastående bondemiljö. Bakgrunderna har målats av Britt Eklund. 

Folke Gustavsson föddes 1918 i Vånga i Östergötland. Han flyttade som 14-åring till Mottorp norr om Lotorp, strax utanför Finspång. I början av 1940-talet bildade Folke familj och bosatte sig i Fridkulla i Lotorp. 1951 gick flyttlasset till Finspång. På 40-talet började Folke med träsnideri. Det blev många hästar, älgar och andra figurer. Folke Gustavsson avled år 2001.

Mera om Folke Gustavssons liv och flera av hans träfigurer kan man njuta av i Lantbruksmuseet.

Mekaniska verkstaden

I den mekaniska verkstaden på Lantbruksmuseet drivs maskinerna med remmar. Precis som det var "på den tiden". Alltså då maskinerna i verkstaden var nya.

På orten Ljusfallshammar fanns en mekanisk verkstad, som tillverkade maskiner för  metallbearbetning och för träbearbetning.

Bosse, som ansvarar för den mekaniska verkstaden på Lantbruksmuseet, letar och hittar maskiner från den epoken.

Här ovan ser vi supportsvarv, som är tillverkad vid Ljusfallshammars Verkstads AB. Svarven fungerar utmärkt med sin remdrift och får ofta tjänstgöra vid tillverkning av reservdelar till museets maskinpark.


Här till vänster håller Bosse, som har skapat "Museets Mekaniska Verkstad", på och svarvar till en reservdel till spånhyveln, som används för att framställa takspån.

Fordson Major ombyggd till gengasdrift

Vånga är en ort i Norrköpngs kommun i Östergötlands län.  Orten ligger norr om sjön roxen och ca 3,5 mil från Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.
I Vånga finns en livaktig Veterantraktorklubb, som ägnat sig åt att bygga om en Fordson Major traktor av årsmodell 1952 till gengasdrift.  Aggregatet är helt byggt av klubben.
Traktorn är tills vidare placerat hos oss på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Nedan t.v. kan vi läsa vad klubben skriver om traktorn och gengasaggregatet. Vi kan även se en principskiss hur det hela fungerar. Dessutom ser vi det duktiga "gänget", som lyckats med ombyggnaden. Nu hoppas vi att Vånga veterantraktorklubb har tid att komma till våra  museedagar och köra med den. Det lär inte bara vara att trycka på knappen för att få igång en gengastraktor.  Det är värt ett besök på Lantbruksmuseet bara för att ta en närmare titt på mästerverket.