Vi minns året 2022

30 Augusti 2022.
Besök från Storängsgården


Museet fick äran att ta emot besök av ca 35 boende och personal från Storängsgården i Finspång. En mycket trevlig och givande dag för oss som var där. Härligt att prata med många av de äldre och samtidigt se hur professionellt en enastående personal tog hand om de boende där de flesta nyttjade rullstol eller rullator. Janne och Carola Bark med sin suveräna buss visade som vanligt en fantastisk serviceinställning.
 

                                       Alltid trevligt med uppskattning. Klipp från NT lördag den 3/9


19 Augusti 2022

Gammal självbindare skördar havre för Lantbruksmuseet


Det är skördetid. På bondgården jobbas det febrilt, som det alltid gjorts då hösten närmar sig.


Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar är inte sämre, men här används inte en modern skördetröska med egen motor som både skördar och tröskar och tar hjälp av datorer. En maskin där föraren sitter skönt inne i en tempererad och dammfri hytt. Nej! Från museet har intresserade och kunniga personer skördat i en helt annan tidsålder.
Tack vare medlemmarna
Birgit Andersson och Hans och Fredrik Mjärdner på gården Djuckerö, som ställt upp med en havreåker, var det möjligt att bevara gamla metoder.
 
På en självbindare från 1950-talet sitter Jan Carlsson.  Han har många pedaler och spakar att sköta. Sitsen är hård. Framför tuffar en Ferguson Grålle från 1954. Jörgen Gunnarsson rattar med säker hand. Han ska hålla rätt fart och rätt riktning.

Självbindaren klarar av att slå havren och föra ihop den i buntar. Innan bindaren sedan kastar ifrån sig bunten knyts den ihop med ett snöre (bindargarn). Nu har man fått en s.k. nek. Då och då får man stanna. Någonstans har det satt sig eller så knyter den inte. Den delen som knyter ihop buntarna är en sinnrik uppfinning.

När allt är skördat ska neken torkas för att senare tröskas. Det kommer att göras på evenemanget ”Bondgården förr” den 17 september.

Att arbeta på åkern var hårt och slitsamt. Man behövde en vilopaus. Förr var det vanligt att bondmoran, pigan eller någon av döttrarna kom med en kaffekorg. Så var det också vid den här skörden. Siw Johansson överraskade alla med att i tidstypiska kläder komma med den berömda kaffekorgen. Det var mycket uppskattat.
Tänk! För cirka 70 år sedan var det här ett modernt sätt att skörda säd.


Välkommen till ”Bondgården förr” den 17 september för att se tröskningen.


 

6 Juli 2022
Jan Sumell lägger golv.

Vår nya lokal för mottagning och registrering av föremål är snart klar. Här ska även bli plats för att kunna hålla en del möten och förvaring av föremål som väntar på registrering.

Juli 2022
Ulla håller ogräset borta på uteserveringen.

Ulla Reif har lagt ner ett jättejobb med grusplanen på uteserveringen, med ogräsbekämpning och saltning.

14 maj 2022
Museets dag - 
med marknad

Museets dag 14 maj 2022 blev ytterligare ett trevligt och välbesökt evenemang vid museet. Mycket folk rörde sig inom området och njöt av ett stort utbud av underhållning. Allt från att titta på timmersågning och tjärbränning till att handla i museets gamla handelsbod på övervåningen.

På vägen dit kanske man mötte ett stiligt par från en gången tid, klädda i mörka festkläder och med ett parasoll mot solens vassa strålar.

Däremellan, tillbaka till nutid, smakade det gott med både fika, hamburgare och den hemgjorda ostkakan. Barnen tyckte nog bäst om djuren eller halmen att hoppa i.

Besökarna spred mycket beröm över dagen. Bland annat fick museets största utställningshall, som under vintersäsongen hade fått ett isolerat tak och ett asfalterat golv, mycket lovord. Dessutom har nya miljöer och utställningar tillkommit och har många fräschats upp. ”Ett museum i ständig förändring” med andra ord.

Från museet säger vi ett stort tack till alla besökare för att ni kom och förgyllde dagen.
Men utan alla frivilliga personer, som ställer upp jobbar för att vi ska kunna erbjuda en trevlig dag, skulle det naturligtvis inte vara möjligt att genomföra den. Mycket stort tack till er.

Nedan följer ett antal bilder som Ernst Gorissen var vänlig och tog för museets räkning.

12 maj 2022
 Årets första bussresenärer på museet.

Den 12 maj kom Janne Bark (Barks buss) med årets första gruppresa till museet Det var Hantverkande Borgerskapet från Norrköping som gjorde museet den äran. Vid kaffestunden berättade Ulrike Åkesson kort om museets tillblivelse och de stora arbeten som utförts under vintern.
Som vanligt fick vi från museet tillfälle att träffa många trevliga och intresserade människor. Yvonne Bäckström stannade upp vid museets dragspelande skyltdocka och berättade att hon liksom den mera kända dragspelaren Andrew Walter kom från Gäddede i norra Jämtland.
Dagen blev en trevlig start på besökssäsongen 2022.

 30 april 2022
En härlig valborgsmässoafton med storpublik

I år kunde valborgsmässoafton firas på ett härligt normalt sätt.
Vårsånger hördes över museiområdet, brasan flammade rakt upp i den vindstilla kvällen, en rekordstor publik fick höra ett fint vårtal och ett stort fyrverkeri saluterade in våren. 

Vad mer kan man önska sig en lite gråkylig valborgsmässoafton. Det skulle kanske vara varm korv eller fika. Och visst! Båda delarna fanns. Korv ute och fika i den varma och trevliga cafeterian.

Många av besökarna passade också på att titta in i stora museihallen och kunde konstatera att det isolerade taket och det asfalterade golvet är ett fint tillskott till Lantbruksmuseets verksamhet.

Vi säger ett stort tack till alla trevliga besökare, tack till årets vårtalare Ann-Britt Wrenner Karlsson (se bild från stora hallen) och tack till alla som ställer upp för att möjliggöra ett trevligt välkomnande av våren.

 April 2022


Golvet i stora utställningshallen
är nu asfalterat

 

Många trevliga saker fortsätter att hända på museet. De pengar som Finspångs kommun delade ut till föreningar på landsbygden i slutet av förra året har nu, för Lantbruksmuseets del, omvandlats till ett jämt och fint asfalterat golv i museets stora utställningshall.


 

 En insats som kommer att betyda mycket för våra besökare. Inte minst om man har rörelseproblem och behöver rullator eller använder någon form av rullstol.
Dessutom kommer dammet att drastiskt minskas vilket också ökar trevnaden och underlättar skötseln av föremålen.

På ena bilden ser vi när en skicklig  maskinist slätar till golvet och förbereder för asfaltering.

Den andra bilden visar en nöjd ordförande på det nylagda golvet.