Vi minns året 2021

December 2021 
Museet tar ytterligare ett stort steg framåt

Tack vare Finspångs kommun kan Lantbruksmuseet ta ytterligare ett stort steg framåt. Finspångs kommun satsade under slutet av året 2021 hela 3 miljoner på landsbygdens föreningsliv. Många föreningar hörsammade naturligtvis erbjudandet och ansökte om stöd till olika projekt. Så också Lantbruksmuseet som ansökte om bidrag till asfaltering av markytan i museets stora utställningshall. Till stor glädje erhölls hela den sökta summan och när asfaltsäsongen börjar nu i vår, kommer arbetet att utföras.
Från museet känner vi en mycket stor glädje att kunna erbjuda alla besökare betydligt bättre möjligheter att röra sig bland föremålen i hallen. Framför allt gäller det naturligtvis personer i rullstol, med rullator eller med annat rörelsehinder. Så även för många äldre personer. Dessutom hindras damm, som varken är trevligt för besökarna eller för arbetet att hålla museet fräscht, att virvla upp.
Från Lantbruksmuseet säger vi ett stort tack till Finspångs kommun och samtidigt gratulerar vi alla fantastiska landsbygdsföreningar i kommunen som också får möjlighet att göra fina insatser.

20 december 2021
Siw överraskar måndagsgänget!

Mycket arbete läggs ner på museet av många  duktiga medarbetare. Måndagar är den säkraste  dagen att träffa på det här gänget  även om museet sällan är helt tomt.
På måndagen före julafton överraskade Siw Johansson  med att bjuda måndagsgänget på underbara smörgåsar utformade som ett helt julbord. 
Tack Siw!
Det blev en fin och mysig avslutning på året 2021 och ordf. Stig Andersson passade på att tacka alla och konstaterade att året, trots pandemins härjningar, varit ett framgångsrikt år för museet. 

 27 november 2021
Julen i antågande på Lantbruksmuseet

 


Vilken härlig början på julen. Tomten tog emot på förstubron. Varm glögg  och pepparkakor i glöggstugan precis innanför dörrarna. Gott då morgonen var frostigt kylig. Vi tackar Stora Coop Viberga i Finspång som sponsrade glögg och pepparkakor.
Det populära evenemanget ”Jul på Lantbruksmuseet” drog många besökare till Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Inte minst barn. Tomten var i särklass den mest populära personen den här dagen. Han delade ut en julklapp, som bestod av en chokladkalender, till över hundra barn. Så fick han också ta emot kramar, önskelistor och teckningar.
 

 Lagom många ”knallar” med varierande och fint utbud hade samlats i stora museihallen. Dockan Mor Kristina, som Britt-Mari Thor tillverkade i somras, stod den här dagen bland försäljningsstånden och bakade pepparkakor. Något som Siw Johansson skapat mycket verklighetstroget.

Inne i museets varma och fina cafeteria njöts det av risgrynsgröt och skinksmörgåsar.
Lite som tradition kom STAL-kören och höjde julstämningen med många härliga och bekanta sånger.
Många av besökarna uttryckte sin glädje över att åter kunna njuta av ”Jul på Lantbruksmuseet”  efter pandemin. Eller som många också sa: ”Nu börjar julen”.

14 november 2021
Bättre miljö för både besökare och historiska föremål

 
Lantbruksmuseet Ljusfallshammar har tagit ett stort steg framåt. Eller kanske t.o.m. flera steg. Plåttaket med sina längsgående balkar i stora utställningshallen har isolerats med ett tjockt lager polyuretan. Ett stort jobb. Ca 1 400 m2.
 
Nu ser vi fram emot att kunna erbjuda våra besökare en behaglig inomhustemperatur under varma sommardagar och att slippa kondensnedfall från taket under den kalla årstiden. Dessutom blir det ett bättre inomhusklimat året om och det vitmålade taket kommer också att ge en ljusare miljö.
Jobbet att belägga taket med polyuretan utfördes av bröderna Jörgen och Peter Ohlsson, som är delägare i företaget Polyterm från Fellingsbro. Ett jättejobb har också gjorts av gubbarna som normal ses på måndagar. Nu har man under en dryg månads tid jobbat varje vardag. Glädjande nog har tillfällig hjälp dykt upp då och då.Ett gott samarbete och en trevlig bekantskap präglade arbetet. 
För att nå hela taket har miljöerna på balkongen och fordon på markytan utrymts. Ytterväggarna i miljöerna har sågats ner 15 cm för att komma åt den s.k. takfoten. Vissa miljöer har delvis rivits. Taklampor 8,5 meter över marken har plockats ner. Ca 200 meter elledningar har demonterades. Hela hallen har plastats in. Golv, väggar, föremål. Allt har plastats in. 2800 m2 plast har förbrukats, plus ett flertal stora presenningar på golvet i markplanet och som skiljevägg.

Den här kraftfulla förbättringen ger Lantbruksmuseet möjlighet att ge alla våra tusentals besökare en behagligare inomhusmiljö och samtidigt starkt bidra till att rädda och bevara våra historiska föremål.
Tack vare bidrag från Leader Folkungaland, Finspångs kommun, Olof Skoglunds stiftelse, Alfastiftelsen och Stjärnviks gård och en stor ideell insats har detta varit möjligt att genomföra.

Nedan följer en bildkavalkad som ger ett litet smakprov på arbetet med isoleringen.

8 november 2021 
Ett trevligt besök av Göran Bergort, Swedbank 
 

I dag kom Göran Bergort, som är chef för Swedbank i Finspång och Söderköping, till Lantbruksmuseet.  Med sig hade han en värdecheck på 40 000 kr från Swedbank och Alfastiftelsen. En mycket värdefull hjälp till isoleringen av taket i Lantbruksmuseets stora utställningshall. På bilden ser vi Göran till höger när han lämnar över checken till Lantbruksmuseets ordförande Stig Anderson. 
Museet har länge haft problem med hög värmestrålning från plåttaket under sommaren och kondensnedfall under den kalla årstiden.  
Värdechecken från Swedbank och Alfastiftelsen påverkar mycket positivt museets möjligheter att genomföra ”takprojektet” och därigenom lösa problemen.

Stödet från externa bidragsgivare stärker också hela föreningen i dess strävan att arbeta med att bevara och för allmänheten exponera en rik kulturskatt. Ett stort värde för dagens och för kommande generationer.
Från Lantbruksmuseet säger vi ett stort tack till Swedbank och Alfastiftelsen.

Övriga bidragsgivare till takprojektet är Leader Folkungaland, Finspångs kommun, Olof Skoglunds stiftelse och Stjärnviks gård
Swedbank och Alfastiftelsen

Swedbank och Alfastiftelsen
Swedbank ägs till en betydande del av elva regionala Sparbaksstiftelser, av vilka Sparbankstiftelsen Alfa är den största enskilda ägaren. Stiftelsens verksamhet baseras normalt på den årliga utdelningen av aktieinnehavet i Swedbank.
Vid sidan av att slå vakt om sparbanksrörelsens grundläggande idéer och värderingar får stiftelsen främja bl.a. näringslivet, utbildning och kultur genom kontanta bidrag.
Sparbankstiftelsen Alfa är bl.a. verksam inom Östergötlands län.
Sedan 1820 har sparbankerna tagit aktiv del i den regionala utvecklingen. Sparbankstiftelsen Alfa har fortsatt att arbeta med denna viktiga uppgift, genom att driva aktiviteter i egen regi eller genom att lämna ekonomiska bidrag till stöd för projekt som bidrar till lokal eller regional utveckling. Företrädesvis i samverkan med de lokala bankerna inom Swedbank.

 13 oktober 2021

Gästboken – en hjärtevärmande läsning     
Ett exempel:

- ”En av våra bättre upplevelser i våra liv.”

 
Gästboken på Lantbruksmuseet är en trevlig läsning. Många av våra gäster skriver några spontana rader om sina intryck och upplevelser. Många tackar också för gott fika. Andra skriver sina namn, datum och ofta var man kommer ifrån.
Allt är lika trevligt och det värmer oss som arbetar med museet och som på ett så bra sätt som möjligt försöker visa upp den värld som många till stor del känner igen från sin uppväxt. Eller det liv som tillhörde våra föräldrar eller far- och morföräldrar.
Läs bara några av alla värmande omdömen:
- ”Tack för en mycket fin utställning. God ordning och bra information”
- ”Tack för att ni bevarar vår svenska lantbrukshistoria på ett så fint sätt med miljöer och detaljer.”
- ” Mycket sevärt.”
- ”Norrlänningarna från Kiruna kom på en kaffe.”
- ”Pensionärsgäng från Tranås och Torpön.”
- ”Oj, va trevligt museum…man blir glad.”
- ”Tack för ett mycket intressant besök och gott fika”
- ”Tack för besöket och en inblick i dåtiden.”
- ”Vilket härligt museum tack för en fin och intressant dag.”
- ”Tack för ett trevligt museum. Ett extra tack till kaffekokerskan. En glad Kalmarbo.”
- ”Tack för ett väldigt trevligt och lärorikt besök.”
- ”Trevligt och fint museum.”
- ”Trevligt besök på Lantbruksmuseet. Vilken nostalgi. Vad mycket gamla intressant grejer!” Siw från Frösön var med.
- ”En av våra bättre upplevelser i våra liv.”
- ”Tack för gott fika
      och för att vi fick våra minnen berika.
     Med mycket skojiga saker från förr.
     Från golv till tak, från dörr till dörr.”
   ”Tack för en trevlig stund.”
 
Från oss på Lantbruksmuseet säger vi.
​​​​​​​- "Ett stort och innerligt TACK till alla underbara människor som vi fått träffa och för alla fina ord om museet. Trevligt att vi fått visa upp så många minnen från ”Livet på landet på mormors tid”. En tid som verkligen förtjänar att kunna upplevas och minnas. Och inte minst att bevara och föra vidare till kommande generationer och till våra nya svenskar."

Hoppas att vi ses igen!  
Det här är ett museum i ständig förändring, som en journalist skrev i ett reportage.

11 september 2021
En härlig återstart på ”Bondgården förr”

 
Äntligen kunde vi ordna det populära evenemanget ”Bondgården förr” på Lantbruksmuseet Ljusfallshammar. Coronan har satt stopp för många trevliga sammankomster men lättnader i restriktionerna gav oss en möjlighet. Det blev lyckat. Under dagen kom och gick besökare hela tiden. Många barnfamiljer tog tillfället att få en få en mysig familjedag. Vädergudarna var som vanligt mycket vänliga.
Många tog också tillfället i akt att gå runt inne i museet och uppleva allt nytt som blivet till under coronatiden. Arbetet med att utveckla och göra museet än mer intressant har pågått under hela pandemin. Inomhus pågick det olika hantverk den här dagen. Lanthandeln var öppen. I ”Mor Kristinas kök” visade en kunnig ”bonnmora” hur man förr tog tillvara mjölk och kött och i den mekaniska verkstaden snurrade transmissionen i taket.
Evenemanget ”Bondgården förr” har blivit en riktig upplevelse och återvändardag. Och besökarna kommer verkligen inte bara nästgårds.
Utomhus fanns det som vanlig också mycket att se och göra.
Barnen hoppade i halmen när dom inte åkte vagn efter häst eller red på hästar. Kaniner, grisar, höns och ankor var roliga att stifta bekantskap med. Fiskdammen blev mycket populär och många tyckte att det var kul att få kasta bollar på porslin.
Traktorer och olika maskiner kördes, liksom bonnsågen dragen av en tändkulemotor. Ett antal gamla motorsågar kunde med bravur sätta tänderna i timmerstockar. Takpannor tillverkades, smeden var i gång, takspån hyvlades och gengasved producerade i en speciell maskin. Stenkrossning gjorde stora stenar till små stenar.
Thomas Stark kom från Aneby och visade upp sin fantastiska ”trävolvo” och Niklas Alexandersson, som är en stor gengasentusiast, kom med sin gengasbil från Tidaholm.
Mattor skurades och kläder tvättades. Från bonnköket ute på gården rök det hemtrevligt i skorstenen.
Å´ så fika förstås och varm korv och hamburgare samtidigt som man kunde lyssna på levande musik från olika tider.
En
härlig dag!
 

Ett stort tack till alla som ställer upp och gör det här dagen möjlig. 

 3 September 2021
Mor Kristina har flyttat in på Lantbruksmuseet

 

I början av september 2021 flyttade mor Kristina in med sitt kök på Lantbruksmuseet.

Uppbyggnaden av hennes visningsrum startade i februari samma år. Termometern visade då minus 12 grader inomhus, men gubbarna var sega, kamratandan god och arbetet gick framåt.  

Framåt sommaren kom Siw Johansson, som skapat ”Mor Kristinas kök”, in i bilden. Hon hade många fina idéer och planer på hur man visar tidigare generationers sätt att ta hand om och förvara kött och mjölk på landsbygden.

Redan från början tänkte Siw att Mor Kristina själv måste ju vara med och kontaktade därför Britt-Marie Thyr från Finspång, som på ett förnämligt sätt skapade den gamla tanten ”Mor Kristina”.

Lagom till evenemanget ”Bondgården förr” den 11 september var Mor Kristina på plats och för många intresserade besökare kunde hon, tillsammans med Siw, visa upp sitt kök. Och det ska vi hoppas att hon kommer att orka med under många år framåt.

Mor Kristina har verkligen en mission att fylla. Det är långt ifrån alla som vet hur man klarade av att ta hand om mjölk och kött med dåtidens redskap och hur man gjorde för att förvara varorna.

Här står Britt-Marie Thyr med sin fina skapelse.

8 augusti 2021
Allsång och Önskelåtar när restriktionerna lättade.
 
Lantbruksmuseet jobbar ideellt för att skapa trivsel i vårt samhälle. Huvudverksamheten är att visa upp ett intressant kulturarv i form av miljöer och utställningar från bondesamhället.
Sång och musik har alltid funnits, både i städer och på landsbygden. Det har vi tagit fasta på. Normalt anordnas därför två allsångskvällar varje år. Det välkända otyget covid-19 har naturligtvis satt käppar i hjulet även här och tvingat fram ett uppehåll.

MEN, söndagen den 8 augusti 2021 hade Folkhälsomyndigheten släppt så mycket på restriktionerna att vi kunde erbjuda en härlig musikkväll. Och många tog chansen till en avkopplande stund.
Lotta Källström och Roland Engdahl gjorde ingen besviken. Många önskelåtar kom snabbt upp på programmet. Publiken sjöng med och hela den stora museihallen, med sin fantastiska akustik, fylldes av musik och sång. Vagnar, traktorer och bilar som normalt står där, hade flyttats undan.  En härlig kväll med underbar publik.
 

3 augusti 2021
Trevligt gotländskt besök på museet
 

Det är långt ifrån bara östgötar som besöker Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. I dag kunde vi bland andra dialekter njuta av den härligt gotländska. Bröderna Ronny och Inge Ljunggren hade tagit färjan över till fastlandet för en rundresa i husbil.
På TV har dom genom åren följt programmet Auktionssommar. Ett av avsnitten spelades in i Ljusfallshammar och där förekommer filmbilder från Lantbruksmuseet. Det fastnade i minnet och blev noterat som ett resmål under resan.
Vi träffades redan på måndagskvällen, då museet tyvärr var stängt, men kunde då tipsa om den närbelägna campingen Småängen ca 5 km bort, som fick ett mycket gott betyg.
På tisdagen träffades vi på museet och fick en mycket mysig pratstund. Ronny berättade bl.a. att han bodde Marlebo Mos i Tingstäde och Inge i Valstena. Bröderna spenderade ett antal timmar och konstaterade, som de flesta andra, att museet är både större och mera variationsrikt än man tror.
Från museet tackar vi för en fin och trevlig bekantskap. Vi tackar för allt beröm som museet fick mottaga och önskar en fortsatt avkopplande resa. Och naturligtvis säger vi:  –”På återseende”.