Vi minns året 2018

1 december  2018
Jul på Lantbruksmuseet

"Jul på Lantbruksmuseet"  är en härligt dag för alla familjemedlemmar. Dagen ger en underbar och spännande försmak till julen. I en gammaldags julpyntad miljö kunde man njuta av en liten julmarknad och man kunde smaka på god tomtegröt och skinksmörgås.
 

Museets urgamla tomte kom också ut från skogen. Han besöker alltid Lantbruksmuseet i juletid. Han älskar träffa alla med barnasinne och som vanligt delade han ut chokladkalendrar till dom yngre barnen.

Museet bjöd på god , värmande glögg och pepparkaka (sponsrat av Coop Finspång).
På bilden till vänster ser vi Alma, som är färdig att ta emot dom första gästerna till "glöggstugan".


Under dagen kom också STAL-kören och lät många härliga julsånger fylla den stora hallen. Det bidrog på ett underbart sätt att ytterligare höja julstämningen.

Det är på den här dagen som  julen börjar!
 

STAL-kören har sitt urspung från företaget STAL i Finspång. STAL = Svenska Turbinfabriksaktiebolaget Ljungström.
Företaget gjorde ångturbiner och så småningom även gasturbiner. I dag heter företaget Siemens och gör enbart gasturbiner.

Thomas Carlsson hälsar välkommen och inleder berättarkvällen. Bosse "Kotte" Karlsson sitter beredd att ta vid. Thomas Carlsson hälsar välkommen och inleder berättarkvällen. Bosse "Kotte" Karlsson sitter beredd att ta vid.

 November 2018
 

Berättarkväll på museet
 med många roliga minnen

 
Berättarkvällen på museet, en kulen och disig novemberafton när mörkret låg som en våt filt över ”Hammarn”, blev mycket trivsam. Över femtio personer hade samlats för att ta del av och även bidra med gamla historier från bygden.

Thomas Carlsson och Bosse ”Kotte” Karlsson höll i trådarna och startade med många dråpliga berättelser. Dom flesta verkade helt trovärdiga. Eller!

Här till vänster ser vi Thomas berätta om drängen i Ljusfall, som fått tag på ett fruntimmer. När dom lade sig på sängen undrade hon lite försynt om han inte skulle ta av sig byxorna.-” Nä, det behövs inte” sa drängen. ”Det här är skrynkelfritt tyg.

Bosse berättade bl.a. många historier som han fått ”ärva” av Gustav Johansson. Gustav kunde på sin tid det mesta om Ljusfallshammars historia och om folklivet på orten.

 

Louise Swahn bidrar till kvällens underhållning med härliga historier

Bosse håller fram mikrofonen

”Lollo Timar”, som bor utanför Örebro, men härstammar från "Hammar´n"  hade skrivit ner alla öknamn från orten som han mindes från förr.
Det blev mängder. Det verkar som om få lyssnade till sitt dopnamn på den tiden.

Till vänster: En översiktsbild från en trevlig kväll där vi ser föreningens ekonomiansvarige Rune Johansson i mitten. Eller ”Rune i Fall” om man tänker på vad ”Lollo-Timar” talade om.

 
Flera berättarkvällar kommer med all sannorlikhet att anordnas framöver.
Tack till alla som kom och alla som bidrog till en härlig kväll med många skratt.

Vi minns med glädje alla gruppresor 
 

Lantbruksmuseet besöktes under säsongen 2018 av mer än 50 grupper. Dom flesta kom med buss och varje grupp bestod av mellan 30 och 55 personer. I regel hade man börjat resan på morgonen önskade börja besöket med en fikastund. Erfarna reseledare hade beställt någon av museets exklusiva och goda mackor, som våra duktiga damer, i någon av de fem arbetslagen, tillverkat. Då och då ville man också prova på den goda ostkakan och det underbara kaffebrödet. Allt bröd och all ostkaka är hembakat.

Inger, här på bilden till vänster, är ansvarig för cafeterian.  Hon ser till att det finns fräscha  varor.  Hon ser också till att något av de fem arbetslagen är bokade i god tid. 
När gästerna kommer är borden dukade och allt är klart för en avkopplande fikastund. Alla vet vi hur gått det smakar med en kopp kaffe och något gott att äta efter en busstur. 

Här nedan ser vi  v. ordf. Thomas, som möter upp i bussen och hälsar, en av alla trevliga grupper, välkomna till Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Bild nummer tre visar en av de fem fantastiska köksgrupperna med damer som ställer upp. Katarina, Ulla och Solveig. På bilden längs till höger står Ulrike och berättar om museet och lite grann var i landet våra gäster befinner sig.

Efter fikat är det dags för en rundvandring i museet. Eftersom museet är stort och våra gäster har olika intressen, så har vi valt att ha museivärdar, istället för guidade turer. Värdarna cirkulerar och finns alltid till hands. 
Vi kan snabbt konstatera att våra gäster har mycket kunskap och den delar man, till vår glädje, gärna med sig av.  Samtalsämnen saknas inte.
Många damer konstaterar också ganska snart att museet inte är enbart ett "lantbruksmuseum" .
Det är ett museum som speglar hela landsbygden  där naturligtvis kvinnorna alltid har funnits med som en minst lika viktig del som mannen.


Nedan t.v. har fotografen fångat in tre "sekreterare" framför gamla skriv-och räknemaskiner. På mittenbilden studeras tändkulemotorn av märket Crimo. På den högra bilden förklarar Bosse hur kylningen av tändkulemotorn fungerar. Till höger på bilden skymtar själva "kyltornet".

 Slutligen.
Ett stort tack till alla våra gäster, som givit oss så många trevliga och oförglömliga stunder.

Vi ser verkligen fram emot en ny säsong där vi får träffa glada, lättsamma och härliga människor

 15 september 2018

"Bondgården Förr"

En häftig kille på besök. Han heter Steve av Frönshult och bor på gården Vita Fall några km från museet.
Han har vunnit många fina priser.

Steve kollar med lugn blick, så att allt är bra hos både kossor och kalvar.
I bakgrunden hänger tvätten, som har fått känna på att bli ren på gammalt vis.

Utställning  och demonstration av gamla motorsågar. Några av alla traktorer, som var i farten under dagen. Ganska nyinkommet till museets samlingar var det trehjuliga fordonet. Vi tror att det har en bakgrund från det militära. Vet du något mera?

Allsång och Önskelåtar 2018
 

Under sommaren anordnades två kvällar med Allsång och Önskelåtar.

Måndagskvällarna den 9 juli och 6 augusti. I år var båda tillfällena förlagda inomhus i museets stora hall.  Det var mycket populärt. Ingen gassande sol, ingen blåst, ingen kvällskyla och inget regn. Och dessutom! En underbar akustik. Publikens härliga allsång stannade kvar och uppfyllde den stora hallen. En fantastisk kör.

Lotta Källström och Roland Engdahl stod för underhållningen båda kvällarna. Dom fick många varma applåder från publiken som uppgick till  ca 200 personer varje kväll. 

Hallen ställs iordning. Bilar, vagnar och traktorer är undanflyttade och nu ska alla stolarna in. På bild nr 2 ser vi Roland och Lotta med den stora härliga publiken i bakgrunden. På de två högra bilderna är kvällens gästartist med.  Liv,fyra år gammal gjorde stor succé. Helt oblyg underhöll hon den stora publiken på ett charmerande sätt. Vad månde bliva?

Juni 2018



Museets hedersmedlem Bengt Samuelsson har slagit sig ner på "gräsmattan" i stora hallen. Till höger om honom ligger hantverksgatan med smedjan, mekaniska verkstaden och snickarverkstaden.

Bengt var med och startade museet 1993. Sedan dess har han lagt ner otroligt mycket arbete på museet. Ett exempel  är balkongen, som syns i bakgrunden och som löper runt hela hallen. Den har Bengt bl.a. byggt.

12 maj 2018
Museets Dag

 

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson besökte museet och tog samtidigt avsked från länet. Ordförande Stig Andersson guidade henne och hennes man runt på museet.  Mycket folk hade kommit för njuta av en skön dag vid museet med allt från skogsmulle och lantliv till  hemgjord ostkaka.
Tillverkning av visselpipor på gammalt sätt, musik och  spåntillverkning hör också till, liksom hästar och hästkrafter i gamla traktorer.

30 april 2018

Valborgsmässoafton 

 

Det var ett stämningsfullt Valborgsfirande vid Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar trots en oläglig regnskur. Finspångs kulturutvecklingshef Lars Wassrin höll ett litet tal om sin anknytning till bygden och hälsade därefter våren välkommen medan brasan började flamma upp.
Ett vackert fyrverkeri avslutade kvällen.
Till årets Ljusfallshammarbor valdes Britt och Christer Eklund. De fick den sista hammaren av tio som Herbert Boltshauser snidat, med nedanstående motivering:
Christer har under många år varit en av de största eldsjälarna i Museet, han är tekniskt och praktiskt kunnig och har dessutom skrivandets gåva. Han har skrivit ”Underlag för Guideverksamhet” och därmed satt alla utställningsvrår på museet på pränt, en ny utgåva är på gång i skrivandets stund. Många artiklar i Hammarslaget har det blivit, dessa har bidragit till att uppdatera oss om arbetet på museet.
Flera år i rad har Britt och Christer ordnat det uppskattade arrangemanget ”Allsång” på museet. Med hjälp av barn och barnbarn har de bakat och serverat kaffe och kaffebröd.
Britt har ansvarat för den nya butikshörnan och bidragit med vackra interiörmålningar.

Ulrike Åkesson