Vi minns året 2020

27 oktober 2020
Kent skänkte bil till museet – för försäljning


Kent Backman i Finspång åkte vid högtidliga tillfällen omkring i en fin bil. Å´ det var inte vilken bil som helst, utan en Mercedes-Benz CL 500 årsmodell 2000 med V-8 motor och skinnklädsel.
Med tjugo år på nacken behövde dock även en sådan fin bil en del underhållsarbeten. Då kom Kent på något som vi på Lantbruksmuseet känner oss mycket tacksamma och hedrade av. Han skänkte bilen till museet och sa: -”Ni får sälja bilen och ta pengarna som ni kan få ut för den till er verksamhet”.
Nu är bilen såld och många sköna kronor har kommit in på museets konto. Från museet bugar vi och säger ett stort och hjärtligt tack till Kent. Pengarna kommer att användas till att ytterligare göra Lantbruksmuseet Ljusfallshammar till en intressant och rolig plats där man kan njuta av en fin kulturskatt.

 

16 oktober 2020
Fiber till museet
För att jobba med och visa gamla föremål är det en fördel med moderna tekniker. Nu är det dags för en bra, säker och snabb kontakt med yttervärlden från vårt fina museum.
Under några dagar har två grabbar jobbat med nedläggning av fiber. Dom har grävt sig rakt igenom området som tidigare var ett sågverksområde där stora delar består av mark som är utfylld med sprängsten.
- ”Ett snäpp värre måste vara att gräva i rent urberg”, konstaterar Nicolai Egeriis som med van hand styr den stora grävmaskinen.
Till sin hjälp runt maskinen har han Lukas Folkesson.
Av bilderna förstår man att Nicolai menar allvar. Det är stenar i marken. Det är många stenar och stora stenar.
Efter sig lämnar grabbarna en slät och fin yta. Här under vägen kommer information att rusa fram. Till  och från museet i rasande fart.

Som en liten tidsmässig motvikt mot fibern kan man tänka sig kristallmottagaren  från början av 1920-talet där folk i stugorna med vissa bekymmer kunde höra ”Sveriges radio – Stockholm-Motala”. En tidigare utgåva av grävmaskinen kan också beskådas på museet. Den har nog aldrig grävt ner fiber.

10 oktober 2020

Bonnauktion vid Lantbruksmuseet

 
Stig-Arne Johansson (på bilden) med sin auktionsfirma SAJAB hade under lördagen hyrt Lantbruksmuseets stora tomtyta. Det handlade om en s.k. samlingsauktion där många olika intressenter hade lämnat in auktionsgods. Allt från traktorer, moderna och veterandito, till plogar, gräsklippare, timmervagnar och stängselstolpar. Ja allt tänkbart.
 
Intresset var stort och många hade åkt lång väg för att fynda. Skaran av presumtiva köpare följde tålmodigt Stig-Arne, när han från sitt bilflak sakta förflyttade sig i rad efter rad av uppställda föremål och fordon. Med en örns skarpa blick noterade han varje svag nick, som därmed höjde priset ett snäpp.
 
Lantbruksmuseets personal skötte parkering och servering. Något man har god rutin på efter alla egna evenemang. Ett tjugotal personer ställde upp för att tillsammans ha en mysig dag och möta roliga människor. Dessutom, ett år som detta med Corona, känns det extra bra för varje krona, som kommer in till museiverksamheten.
 
Från museet tackar vi alla medlemmar som alltid välvilligt ställer upp och vi tackar Stig-Arne och hans stab för ett trevligt samarbete. Har vi tur kanske vi ses nästa år med en ny auktion. 

 
Här nedan några bilder från själva auktionen och på den duktiga serveringspersonalen.
10 september 2020

Vi avtackar en underbar tjej!
 
 Under våren 2020 fick vi kontakt med Anda Rosen, som sökte efter en lämplig plats att arbetsträna.  Det blev en underbar kontakt. Tre dagar i veckan från öppnandet den 16 juni har Anda skött museets öppethållande. Många besökare har under sommaren velat se vårt museum och dom har verkligen blivit bemötta på bästa tänkbara sätt.
På Andas sista arbetsdag höll ordförande Stig Andersson ett tacktal som strålade av beröm och han tackade för all hjälp, en härlig kamratskap och hoppades att hon skulle kunna komma tillbaka nästa säsong. 

Här nedan till vänster ser vi Anda i samspråk med ordf. Stig Andersson och till höger kramar hon fårskinnet som överämnades som ett tack. 

27 augusti 2020

Årsmöte utomhus

Förmodligen är det första gången i Lantbruksmuseets historia som föreningens årsmöte hölls utomhus. Normalt håll årsmötet i mars månad, men Covid-19 kom emellan och datumet fick flyttas och flyttas. Men årsmöte måste ju hållas och till slut togs beslutet att vara utomhus. Styrelsen fick föreningens 2-300 medlemmar uppdelade på sig för att ta kontakt och meddela att ett årsmöte var på gång. Och utomhus skulle det bli och ingen servering. Allt för att eliminera smittspridning.

Årsmöten är sällan de populäraste evenemangen människor kan tänka sig. Trots det och den mycket speciella situationen med Covid-19 och utomhus och inget fika, så kom det förvånande många medlemmar den här kvällen.  
Föreningens ordförande Stig Andersson hälsade välkommen och överlät sedan mötet till Denny Lawrot som mötesordförande och Rose-Marie Goding-Blomdahl som mötessekreterare.

Museet är välskött och det råder en fin stämning i verksamheten vilket förmodligen påverkade att mötesförhandlingarna kunde genomföras utan minsta problem.
Margareta Gunnarsson, som avgick ur styrelsen, avtackades av ordförande. Han tackade även alla som på olika sätt bidrar till att hålla igång och vidareutveckla det fantastiskt fina museum vi har och som har blivet en stor turistattraktion i Finspångs kommun.

Nedan t.v. avtackas Margareta Gunnarsson och till höger har Rose-Marie och Denny fått en blomma som tack.

12 juli 2020

Härligt att kunna ha museet öppet för besökare.

 
Den 16 juni kunde vi i år öppna museet för besökare. Coronaepidemin har från vårens intåg påverkat hela samhället och så också vårt museum. I vanliga fall brukar sommaröppet ske i samband med ”Museets Dag” under första hälften av maj. Många av våra evenemang under sommaren har och kommer att behöva ställas in.

MEN! Museet är nu öppet för besökare och vi kan glädja oss åt att många, i alla åldersgrupper, hittar hit. Vi har verkligen saknat kontakten med alla underbart trevliga människor vi träffar. Och inte bara det! Glädjen vi känner när våra besökare visar sin uppskattning är en välbetald lön för det ideella arbete som läggs ner.
Antalet besökare sedan vi öppnade upp i år har verkligen varit över förväntan.

 

I dag, som är söndagen den 12 juli, träffade jag några av alla som förgyllde dagen med en trevlig utflykt till Ljusfallshammar.
Här ovan ser vi ett trevligt "grabbgäng" som utgick från sommarhuset i Rämninge. Damerna sitter lite till höger och avstod från fotografering. Från vänster sitter Karl Eriksson, Jan Eriksson, Josef Eriksson och Erik Lüsch.

På den högra bilden har Katrina Lenngren och Anders Lindström från Norrköping just kommit ut från en rundvandring på museet.
Katrina skriver så här på museets facebooksida:
Otroligt intressant, välordnat. Så mycket nostalgi…
För att inte tala om fikat! Såå goda hembakade bullar och kaka. Smakade supergott


Från museet säger vi:
Roligt att ni hittade hit och njöt av dagen. Hoppas att den varit så trevlig att ni hjälper oss att sprida budskapet  om ett mysigt utflyktsmål.

Finspångs kommun låter elever uppleva sin historia!
Finspångs kommun har numera en kultursamordnare för barn och ungdom som heter Michael Asfahan. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Genom hans försorg har yngre elever i Finspångs kommun fått möjligheten att uppleva en del av sin historia. De senaste dagarna i månadsskiftet maj-juni, har fem skolklasser från lika många skolor i kommunen besökt Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Museet visar som bekannt inte bara lantbruk. Här kan man följa mycket av landsbygdens utveckling.
Att komma så nära historien och få känna på och uppleva  föremål från förr verkade vara spännande för eleverna. Den gamla skolsalen var ju klart annorlunda, för att inte tala om telefonerna. Och tänk att gå på toa ute, som dasset visade. Måste varit tufft på vintern. Provsitta traktorerna är också spännande.  Miljöer och utställningar med tusentals föremål som en gång i tiden var alldeles nya när mormor och morfar var i deras ålder.  Var det verkligen så? Lite spänning blir det i luften. 
Egentligen en ganska bra plats för en lektion om vår historia. 
4 juni 2020
Under torsdagen den 4 juni fick vi besök av en klass från Nyhemsskolan i Finspång. Drygt 20 härliga och glada elever kom med Hällestá Buss. Bosse Karlsson, från museiföreningen, kom samtidigt med bussen, men på en  moped , som var betydligt äldre än både både bussen och ungdomarna. På pakethållaren satt som vanligt Bosses "tama" tupp. P.g.a. coronaproblemen berättade han utomhus hur det var förr i tiden och vad man kan se på museet. 
På några bilder från den här dagen ser vi bl.a. att Yousef Mustafa har hittat en Volvotraktor, som han rattade med förtjusning. I skolsalen pågick gammaldags lektion. Men nu fick fröken sitta i skolbänken. På nästa bild är Bosse i berättartagen. Vi ser också hur hans "tama" tupp väntar på på husse. Slutligen en bild med några av åkdonen på museet.
Från museet säger vi tack till alla härliga ungdomar och deras lärare för en mysig dag.


10 maj  2020

Fågelskådning utan frukost

Trots hot om regn mötte hela 17 personer upp vid Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar på söndagsmorgonen. Under kunnig ledning av Bosse och Karin Tufvesson fick gruppen stifta bekantskap med hela 26 olika fågelarter. Skäggdoppingen visade upp både sig och sitt bo. Årets första trädgårdssångare sjöng också dagen till ära och både hane och hona av rödstjärt syntes. Vid Holmestorp blommade gullvivor rikligt. Bilden till vänster, som Karin tagit, visar den överdådiga prakten. I Coronatider hade den sedvanliga avslutningen med grötfrukost  inne i museets cafeteria ställts in. Alternativet med medhavt fika var dock inte så dumt heller.
Här följer hela artlistan på bekantskaper från den trevliga och lärorika utflykten: Skäggdopping, gräsand, trana, drillsnäppa, fiskmås, ringduva, större hackspett, ladusvala, trädpiplärka, sädesärla, gärdsmyg, rödhake, rödstjärt, koltrast, taltrast, trädgårdssångare, svarthätta, lövsångare, svartvit flugsnappare, blåmes, talgoxe, nötväcka, kaja, korp och bofink.
Å så göken förstås!
 
Från Lantbruksmuseet säger vi ett stort tack till Bosse och Karin och gläder oss åt löftet att vandringen ska anordnas om ett år igen.